Alternatieve Analytics-koppelingen

Vorige week schreef ik ergens dat het bericht over Excellent Analytics voorlopig het laatste Excel-gerelateerde bericht op deze pagina zou zijn. ‘Famous last words’ zullen we maar zeggen, want ik kreeg in reactie op dat blogje nog wat suggesties die ik jullie niet wil onthouden. Bij dezen dus twee alternatieve gratis Analytics-koppelingen: Analytics Edge en de Analytics Add-on van Google voor Google Spreadsheets.

Analytics Edge

Analytics Edge werkt ongeveer op dezelfde manier als Excellent Analytics: er verschijnt een tabblad in Excel en daarin kun je jouw rapport configureren. Ik heb er deze week wat mee gespeeld en een paar dingen vallen op:

  • Installatie verliep bij mij nog net even wat makkelijker dan bij Excellent Analytics
  • Het aantal op te halen rijen is niet gelimiteerd tot 10.000
  • Het kiezen van metrics en dimensions is wat intuïtiever dan bij Excellent Analytics en je krijgt een waarschuwing als de door jou gekozen metrics en dimensions niet met elkaar matchen

Googe Analytics Add-on voor Spreadsheets

Google biedt met Google Spreadsheets een alternatief voor Excel. En daar is een Add-on voor beschikbaar die hetzelfde Analytics-kunstje doet als Excellent Analytics en Analytics Edge voor Excel. Ik heb daar vandaag kort naar gekeken. Ook hier kun je zelf je rapporten configureren, maar dat gaat naar mijn mening wat minder intuïtief dan in de Excel-varianten. Dat kan komen omdat ik nu eenmaal gewend ben om met Excel te werken. Maar ik vond het bijvoorbeeld ook lastiger om een draaitabel te maken. Desalniettemin: als je liever met Google Spreadheets werkt, dan met Excel, dan heb je dus ook de mogelijkheid om gegevens rechtstreeks in te lezen en rapporten eenvoudig vaker te draaien.

Google Analytics Add-on