Hashtags: hoe zat het ook alweer?

Als je Twittert, kan het haast niet anders of je bent wel eens een hashtag tegengekomen. Dat zijn woorden of codes, voorafgegaan door een # en dat heet dan weer een hashtag.

Eigenlijk betekent een hashtag dat er over een bepaald onderwerp door meerdere mensen wordt geschreven op Twitter. Als je klikt op de hashtag in een bericht kom je meteen op de search-pagina van Twitter, waar je dan zo ongeveer real-time kunt volgen wat er gebeurt.

Het spreekt haast voor zich dat hashtags vaak worden gebruikt om actualiteiten te verslaan (de verkiezing van Obama, de aanslagen in Mumbai, de vliegtuigramp bij Schiphol…). Maar ook algemene onderwerpen, zoals bijvoorbeeld metadiscussies over Twitter zelf, kunnen op die manier gegroepeerd worden.

Om met hashtags te werken hoef je niets te doen: het gebruik van een # gevolgd door een (meestal afgesproken) code is alles.  Je kunt @hashtags volgen op Twitter; dan verschijnen de codes ook op hun verzamelsite. Maar dat is eigenlijk niet nodig omdat de search-pagina van Twitter eigenlijk hetzelfde doet.

Op de weblog van Greg Cryns vond ik onderstaand filmpje, dat een en ander nog eens uitlegt. Heel Amerikaans, maar wel helder;-)

Ook op Wild Apricot staat een uitgebreide uitleg.