Wil je je Facebook-likes behouden? Voorzichtig met permalinks!

Als je een WordPress-site hebt, dan heb je waarschijnlijk ook de optie aangezet om je blogberichten te delen via social media, bijvoorbeeld met de Social Sharing Toolkit. Heb je op die manier likes gekregen op Facebook of hebben mensen je berichten gedeeld via Twitter? Denk dan goed na voor je iets verandert aan de permalinks.

Met de permalinks kun je de structuur van de url’s van je blog definiëren. Standaard zie de id van je bericht in de url. Dat is niet alleen weinig informatief, maar ook niet goed voor de vindbaarheid van je pagina.  Ik heb gekozen voor een structuur, waarbij jaartal, categorie en berichtnaam worden opgenomen. En die heb ik aangepast naar jaar/berichtnaam.

permalink

Facebook likes kwijt na veranderen permalinks

Je kunt zelf kiezen welke structuur het handigst is voor jouw site, maar let op: als je op een later moment besluit de structuur van de permalink te veranderen, dan raak je je Facebook-likes kwijt. En links van andere sites naar jouw berichten kunnen ook stukgaan. Voorzichtigheid is geboden dus!

Gebroken links voorkomen

Er is wel een oplossing waarmee je gebroken links voorkomt. Met de Advanced Permalinks-plugin kun je zorgen dat er automatisch redirects worden aangemaakt van de oude structuur naar de nieuwe. Zo voorkom je dat mensen een 404 krijgen. Facebook koppelt likes echter aan de url die de likes heeft verzamelt en zet de teller genadeloos op 0 (al is dat niet helemaal waar: als je de permalinks weer terug verandert, zie je ook je likes weer). Je kunt ook de uitleg en het tooltje van Yoast gebruiken.

Nog geen (snelle) oplossing voor Facebook likes en Twitter counts

Ik heb gezocht naar een oplossing voor de Facebook liken, maar heb nog niets gevonden. Heb je een relatief eenvoudige oplossing? Ik hoor het graag!